Studiemedel från CSN för språkresor

Här finner du en kortfattad sammanfattning för vad som gäller för studiemedel från CSN för språkresor enligt CSNs nya regler som trädde i kraft den 1/6, 2015.

Vad krävs för att söka studiemedel?

Observera att CSN kan ändra sina regler utan att informera oss. Blueberry kan inte hållas ansvarigt för om du får studiemedel eller inte. Kontakta CSN och/eller ansök i god tid om du är osäker på om du har rätt till studiemedel.

För dig som är utländsk medborgare finns det fler krav som måste vara uppfyllda för att du ska kunna få svenskt studiestöd. Vänligen kontakta CSN för mer information.

Nya regler från och med juni 2018

För studier efter juni 2018 gäller nya regler för utbetalning av lån till undervisningsavgifter utomlands. Mer information om regeländringarna hittar du på CSNs hemsida.

Undervisningsnivå
Enligt CSNs nya regler kommer de flesta språkkurser utomlands att bedömas som gymnasienivå. Det innebär underligt nog att du inte har rätt till att få studiemedel för dem förrän den 1/7 det år du fyller 20. Om du har avslutat gymnasiet så har du rätt att få studiemedel för 80 veckor på "gymnasial nivå" t.ex. språkkurser utomlands. Om du inte har fullföljt gymnasiet så har du rätt till 120 veckors studiemedel på gymnasial nivå.

Ett mindre antal språkkurser utomlands klassas som eftergymnasial nivå. Dessa utbildningar kan du få studiemedel för redan när du är 19. Dessa språkkurser räknas mot högskolekvoten där du i dagsläget kan få studiemedel i 240 veckor.

Vilka skolor och kurser kan du söka studiemedel för?

Vilka belopp kan du få i bidrag och lån?
Nedan finner du beloppen i svenska kronor per vecka som gäller för studier på gymnasial nivå 2020:

Studiebidrag: 823 kr
Lån: 1892 kr
Merkostnadslån för utlandsstudier: 591 kr
Merkostnadslån för undervisningsavgift: 1513 kr*
Totalt per vecka: 4819 kr
Du kan också låna till språkreseförsäkring och resan till kursorten.

*=Kursavgiftslånet blir dock aldrig större än den faktiska kurskostnaden så på billiga kurser får du ett mindre belopp.

Läs mer om CSNs olika belopp för 2020 (pdf).

Vill du räkna ut hur mycket CSN du kan få? Gör det på CSNs hemsida här.

CSN-utbetalningar

Det är studentens ansvar att ansöka om CSN. Vänligen observera att CSN kan ha långa handläggningstider. Majoriteten av kurserna som är CSN-berättigade ger utbetalning för maximalt 26 veckor åt gången. Vissa skolor kan ha andra regler.

Hur ansöker jag?

Om du har anmält dig till en studiemedelsberättigad kurs så ber vi skolan skicka ett studieintyg. Detta skickar du in till CSN. I övrigt görs ansökan numera online på CSNs hemsida där du också kan läsa mer om studiemedel för utlandsstudier.

Tänk på att det tar ett tag för CSN att behandla din ansökan så det lönar sig att vara ute i god tid. Vi kan dock hjälpa dig även om du är sent ute.

Här finner du svaren till några av de vanligaste frågorna om hur man fyller i ansökan:

Alternativ finansiering
Om din kurs inte är berättigad till studiemedel från CSN eller om pengarna inte räcker till så är en möjlighet att kontakta din bank och se om de kan ge dig ett studentlån. Ett annat sätt att finansiera sina studier är att söka stipendium. Läs mer om detta i vår stipendieguide.

Studiemedel från CSN för språkresor

- Läs mer här »